De kracht van kou – de kracht van verbinding

Waardoor het wel lukt als je het samen doet.

Al een jaar of 5 ben ik een actieve ‘koudefreak’. Vooral in de winter laat ik me met enthousiasme (en een gezonde dosis angst) in het koude water zakken.

Dat doe ik niet zomaar. De kou betekent voor mij regie houden over mijn lijf.  

De reuma in mijn lijf laat ik liever niet de hoofdrol spelen in mijn leven. En mijn hoofd? Die vul ik ook liever niet met repeterende gedachten die me niet helpen.

In de kou zijn er géén gedachten meer.

En gaat je lijf wel aan de slag om noradrenaline, endorfine, serotonine en oxyticine aan te maken. Stuk voor stuk hormonen die een gevoel van intens geluk geven.

Daarnaast verbetert je immuunsysteem door de aanmaak van meer witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn een verdediging tegen griep en infecties. Daardoor ben je minder vatbaar voor ziektes.

Zelf merk ik dat de klachten van de reuma minder lijken te zijn als ik regelmatig in het kouder water zit. Ik gebruik momenteel wel medicatie tegen de reuma, dus ik kan niet precies aangeven wat het effect is, maar één ding weet ik wel: ik voel me veel beter als ik een keer of 3 in de week de kou opzoek.

Vind ik het makkelijk?

Nee.

De meeste keren vind ik het spannend om het water in te gaan.

Mijn amygdala – het angstcentrum in je brein –  en waarschijnlijk die van jou ook, slaat alarm. En het alarm van je amygdala klinkt als het bekende stemmetje in je hoofd:

‘Nee, joh! Het is vandaag echt niet nodig om te zwemmen, het is veel te koud joh. Je hebt niet zo goed geslapen, het regent… dan worden mijn kleren nat als ik in het water zit, voel ik niet een verkoudheid opkomen?’

Je kent dat stemmetje zelf vast ook wel

Toch overrule ik die stem. Die stem die angst en paniek zaait. Die stem die luider wordt als je het een podium geeft.  Die overrule ik door mezelf gerust te stellen met zinnen als;

‘Het duurt maar een paar minuten’

‘Als je eruit bent, weet je weer waarom je het doet’

En er is inderdaad nog geen enkele keer geweest dat ik spijt heb gehad van een dip in het koude water.

Er is wel één gouden succesformule die mij iedere keer weer over de streep trekt.

In mijn eentje lukt het me namelijk niet zo gemakkelijk om met zoveel regelmaat in de koude te stappen.

Maar samen? Dan ga ik. Dan kom ik echt mijn bed uit.

Wanneer op woensdagochtend mijn wekker gaat om half 7, zou ik normaal gesproken liever blijven liggen. Maar omdat ik weet dat we met ‘een clubbie’ gaan, spring ik mijn bed uit.

Zo staan we op iedere woensdagochtend om zeven uur, in de donkerte op de steiger bij het Scheepvaartmuseum. Soms zijn we met zijn zessen, een ander keertje met zijn drieën. Maar we zijn nooit alleen.

Iedere woensdag weer. Na 20 minuten vertrekken we. We laten een spoor van geluk achter en met de grootste glimlach stappen we weer op de fiets. Ieder naar zijn of haar bestemming.

Anjo gaat terug naar Alkmaar, Lisa fietst naar Zuid om haar werk als orthopedagoog te doen. Barbera gaat op pad als vitaloog, Karin gaat verder met haar bloedonderzoeken rondom omegavetten, Jojanneke gaat naar de hogeschool van Amsterdam, Janneke warmt zichzelf weer op door terug naar Noord te fietsen, Jet gaat naar haar kleuters in Zuid-Oost en ik ga naar mijn nieuwe praktijk voor individuele opstellingen. Zo verspreidt onze liefde voor de kou en voor de vroege ochtend door Nederland.

Wil je ook de kracht van de kou ervaren?

Ga dan de eerste keer niet in je eentje zitten pielen.

Woon je in Amsterdam of kom je ervoor graag naar Amsterdam, stuur me dan gewoon een bericht. Dan kun je aansluiten bij ‘ons clubbie’.

Woon je op een andere plek in Nederland? Maak dan absoluut gebruik van de Plonskaart. Mijn collega Koen de Jong heeft een geniaal plan uitgewerkt waardoor je bij bestaande plonsgroepjes in Nederland en België kunt aansluiten. Zo leer je direct van hen hoe je op verantwoorde wijze kunt trainen met kou.

Vind je het leuk om meer te weten over de kracht van warmte en kou?

Meld je dan aan voor één van de workshops die niet alleen over de kou gaat, maar ook over de warmte. Komende zondagmiddag 18 december en vrijdagavond 23 december staan op de agenda voordat het nieuwe jaar begint.