Opstellingen

Opstelling


Een (familie)opstelling is een effectieve manier om onbewuste patronen in ons leven te onderzoeken. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt. 

Het is een krachtige methode om inzicht te krijgen in jouw patronen en welke dynamieken daarbij komen kijken.  

Tijdens een opstelling kijken we ‘systemisch’ naar jouw leven.
Familie, gebeurtenissen, de mensen om je heen, je werk; alles is met elkaar verbonden en heeft effect op je verleden, je heden en je toekomst. Hardnekkige patronen die je in de weg zitten blijven zich herhalen totdat ze worden doorleefd en bekeken. Alleen al het begrijpen van de patronen geeft al inzicht en werkt helend. 

Hoe jij in het dagelijks leven functioneert is gerelateerd aan je gezin van herkomst: je familie. Als je goed op jouw plek in jouw familiesysteem staat, stroomt het leven naar je toe en is het ontvangen van liefde en goeds gemakkelijker. 

Tijdens een opstelling worden de vaak koppige en diep ingesleten patronen bekeken en doorbroken.
Sta je niet op jouw plek binnen het systeem? Dan merk je dat je steeds tegen dezelfde problemen aan loopt: je voelt je vaak schuldig, je ‘pleast’ en vindt de ander belangrijker dan jezelf, je zit vast in een verkeerde relatie, de band met je ouders is moeizaam, je werkt vervult je niet. Je bent  altijd ‘op zoek’ en vindt geen rust.

Tijdens een opstelling gaan we aan de slag met jouw vraag. Met jouw verlangen. Met jouw wens.
De elementen die te maken hebben met jouw vraag worden in beeld gebracht. Door middel van representanten wordt jouw situatie visueel gemaakt. Hierdoor worden de dynamieken helder. Je krijgt inzicht hoe jij je verhoudt tot anderen en welk effect dit op je heeft. Blinde vlekken worden zichtbaar. Vergeten gebeurtenissen worden zichtbaar. Onzichtbare patronen laten zich zien. 

Dit onder ogen komen werkt verhelderend en helend. 

Opstellingen kunnen zowel individueel als met een groep worden uitgevoerd. Janneke biedt deze opstellingen aan iedereen aan. Mannen zijn ook meer dan welkom.

Individuele opstellingen


Wanneer je een individuele coaching sessie plant, gebruiken we materialen (vloerankers, stenen, magneten – net wat bij jou past) die representant staan voor de elementen die betrekking hebben op jouw vraagstuk. Als opsteller geef ik stem aan de opgestelde elementen om zo in gesprek te gaan over jouw vraagstuk. Onuitgesproken verwachtingen en weggestopt verdriet kan naar boven komen. Dit kan een intense ervaring zijn en geeft veel inzicht. Tijdens de opstelling kan datgene wat opgeslagen zit in jouw onderbewuste zich laten zien en het systeem kan op die manier opnieuw geordend worden door interventies in te zetten. 

De duur van een individuele sessie is iedere opstelling anders. Ik plan twee uur en vijftien minuten in voor één sessie. Dan hebben we alle ruimte om met rust en kalmte te werken aan jouw opstelling en jouw vraagstuk.

Groepsopstelling


Tijdens de retreats en opstellingendagen doen we de opstellingen met de groep. Deelnemers uit de groep staan representant voor de elementen uit jouw vraagstuk. Jij stelt hen op in de ruimte zoals jij de situatie ervaart. Op het moment dat de representanten staan opgesteld, ervaren zij de gevoelens en gedachten van de mensen die zij vertegenwoordigen. Alle representanten krijgen een stem door te vragen hoe zij zich op deze plek voelen en wat zij ervaren. Dit levert, zowel voor de vraagsteller als  de representanten, waardevolle inzichten op over eigen thema’s, levensvragen en onbewuste dynamieken. Het onderbewuste laat zich zien en kan opnieuw geordend worden door het inzetten van interventies.

Voor veel mensen is het spannend om de eerste keer een opstelling te doen. Dat was het voor mij ook. Mijn ervaring is dat het bijzonder is om te ervaren hoe het voelt om op de aangewezen plek in het systeem te staan en daarnaar te handelen en te praten. 

Het is voor iedereen die ‘in de arena’ aanwezig is een helend proces. Representanten worden namelijk niet voor niets gevraagd door de vragensteller. Iedereen werkt op zijn eigen manier aan het thema dat wordt uitgewerkt. Ik hoor vaak terug dat er veel rust en ruimte ontstaat doordat alle elementen hun plek en ruimte krijgen. Hierdoor dienen oplossingen zich als vanzelf aan. 

Het is verbindend en helend om met een groep opstellingen te doen. Niet alleen je eigen patronen worden helder, maar er wordt ook zichtbaar dat dit universele patronen zijn die voor veel andere mensen thema’s zijn om uit te werken waardoor het bewustzijn groeit.  Je voelt dat je niet alleen staat maar dat je onderdeel bent van iets groters. 

Samen delen is letterlijk samen helen.

Een opstelling ervaren?

Maak een afspraak voor een individuele sessie.
of
Meld je aan voor één van de groepsactiviteiten om een groepsopstelling te ervaren.

Investering
Voor een individuele sessie is de investering 100,- incl. btw per uur.

De groepsopstellingen kosten 199,- wanneer je een vraag inbrengt en 89,- als je deelneemt als representant.

Mocht je het financieel moeilijk hebben dan kun je tegen een gereduceerd tarief meedoen aan de groepsopstellingen.

Het is mogelijk om een factuur op te stellen die je kunt indienen als coaching zodat je het van je werkgever of via je bedrijf indient als bedrijfscoaching.