Over Janneke

Mijn naam is Janneke Poort (1976) en ik geloof sterk in het helen en opruimen van opgeslagen emoties in het lijf. Ons fysieke lichaam is verbonden aan onze emoties en onze ziel en je loopt vanzelf ‘krassen’ op in het leven. Daar hoef je alleen maar voor geboren te worden. 

Tijdens je leven komen daar nog allerlei pijnen en verdriet bij door gebeurtenissen die je raken. Als klein, dapper meisje deed je je best om staande te blijven bij alles wat je overkwam. Nu zijn we volwassen en kunnen we opruimen. Hoe meer we snappen van onszelf, hoe beter we in staat zijn om te leven volgens onze diepste kern. Zonder ons nog te laten belemmeren door ons gekwetste kind en de overlevingsstrategieën die we hebben ingezet om ons veilig te voelen.

“De ‘shit’ van vandaag is de rozentuin van morgen.”

Zelf kreeg ik een ziekte en liep er tegenaan dat ziekenhuizen op een ééndimensionale manier omgaan met ‘beter worden’. Een doekje voor het bloeden en een zak medicijnen krijg je mee. Maar onderliggende oorzaken van een ziekte blijven onaangeroerd. Ik ging in mezelf op zoek naar de boodschap van de pijnlijke reuma in mijn lijf en realiseerde dat ik jarenlang op wilskracht en overleving had geleefd. Veroorzaakt door gebeurtenissen die ik diep had verstopt in mijn lichaam. Hierdoor besefte ik dat het tijd werd om ‘mijn shit’ aan te kijken en te doorleven.

Zowel mentaal als fysiek werd ik fitter dan ooit. Hoe ik dat aanpakte? Ik ging úit mijn hoofd en ín mijn lijf. Voelen. Doorleven. Alles aankijken wat er aan te kijken valt. En toelaten. Wat er ook is. De comfortzone uit. Op weg naar de magie.

Met deze aanpak organiseer ik nu retreats om samen te delen en te helen en jezelf te bevrijden van lasten die je belemmeren om je magische ik te laten stralen. Tijdens de retreats maak ik gebruik van opstellingen, ademsessies, stilte, meditaties, koudetraining, muziek, maar ook beweging als dansen en sportieve activiteiten waarbij je versteld staat van je eigen fysieke mogelijkheden. Om op te ruimen. Om je vrij te voelen van lasten. Om te leven zonder rem en met jouw natuurlijke glow, flow en schittering.

“Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen”

Toen ik nog (paprikaribbel)chips etend op de bank zat, werd ik dik, zieker en somber. Ik had geen puf om na mijn werk nog maar één stap van de bank te doen. Dit móest anders. Ons lijf is tenslotte een opeenstapeling van alles wat we eten. Toen het me lukte om écht nieuwe gewoontes eigen te maken, werd ik binnen een week beloond. Mijn lijf begon weer te kwispelen. Ik kreeg weer meer energie en had zelfs weer zin om te gaan sporten. Met iedere stap die ik zette, werd ik fitter en slanker en bovenal voelde ik me weer écht vrolijk van binnen.
Voeding kreeg een belangrijke plek in mijn leven. Ik raakte meer dan 20 kilo kwijt en mijn kinderdroom kwam uit: ik liep meerdere marathons met een glimlach op mijn gezicht uit. Door de combinatie van voeding, ontspanning, breintraining, sport maar óók koudetraining (ijsbad), warmtetraining (sauna) en aandacht voor mijn ademhaling veranderde mijn leven letterlijk met 360 graden. 

Met deze combinatie maakte ik een platform: www.5kilokwijt.nl 
Daar hebben inmiddels meer dan 3.000 mensen hun overtollige kilo’s ingeruild voor een hoop positieve energie.

Met vrouwencirkel.nl maak ik een combinatie waar al deze onderwerpen samen komen, om zo je lijf op de best mogelijke manier te verzorgen.

In de media

Wil je Janneke op een andere manier leren kennen?

In de afgelopen jaren was Janneke verscheidene keren te gast in verschillende podcasts waarin de gesprekken gaan over haar gezondheid en de stappen die je kunt zetten, ook als je ziek bent, om het leven bij de lurven te pakken. Janneke deelt haar kwetsbaarheden en geeft de luisteraar handvatten om in iedere situatie zelf de regie te pakken in het leven.

Ook lees je hier artikelen waarin wordt geschreven over het werk waar Janneke bij betrokken is geweest.

Podcasts

Podcast #2 met Janneke Poort
Een gesprek op Sportrusten met de vrolijkste loper in het marathoncircuit én de bekendste hardloopfotograaf van Nederland.

De kracht van kwetsbaarheid
Mind Your Body heeft een interview met Janneke als ervaringsdeskundige op het gebied van omgaan met chronische pijn.

Door wilskracht sterk, door kwetsbaarheid gezond
Janneke bespreekt met Boukje hoe iedereen een minuscule stap kan zetten op weg naar een goede gezondheid.

Janneke Poort van Sportrusten in IJSpiratie
Janneke geeft in deze IJspiratie podcast eenvoudige tips om te beginnen met koude-training en een gezonde levensstijl.

Wat ik over mijzelf leerde dankzij reuma
Een heel bijzonder en puur gesprek over reuma, met iedere minuut drie inzichten die je leven met reuma kunnen veranderen.

Artikelen

Vrouwencirkel: een retraite vol avonturen
Een mooie review over de deelname aan het weekend retreat op het schip.

Tweede opwerktraining herstelsport
Voor de Nederlandse Politie Sport Bond nam Janneke een team mee in de wereld van bewegen, voeding en ademhaling.

Derde opwerktraining herstelsport
Voor de Nederlandse Politie gaf Janneke uitleg over ademhaling en stress, gevolgd door een ademhalingsessie voor de groep.