Vrouwencirkel

Wat is een vrouwencirkel


De vrouwencirkel is een plek waar iedere vrouw de ruimte krijgt om in veiligheid en vertrouwen haar verhaal te delen. We komen samen om te delen en te helen. 

De eigenschap van een cirkel is dat er geen onder en boven is, geen top en geen down. Geen goed en geen slecht. Iedereen in de cirkel is gelijkwaardig aan elkaar. Iedere vrouw heeft haar eigen kracht, haar eigen wijsheid, haar eigen weten, haar eigen ervaring en haar eigen passie in te brengen.

In de vrouwencirkel is er ruimte en vrijheid om eerlijk te zijn. Om pijn en verdriet te delen. Om vragen en onzekerheden, talenten en bevlogenheid te delen met elkaar.

Waarom een vrouwencirkel?


In de afgelopen jaren is er veel stress in onze maatschappij ontstaan: drukke levens. Een gezin, een baan, een partner, naar de sportschool, het verzorgen van je ouders die steeds ouder en hulpbehoevender worden.

De dagen zitten volgepropt met drukte: je lijf en je mind staat constant AAN. De druk die we daarmee op onszelf leggen is groot. Er is nauwelijks meer tijd voor verstilling. Voor rust. Voor échte verbinding. 

Op het moment dat je in een vrouwencirkel stapt, laat je al die drukte achter je en is er weer tijd voor jou. Voor jouw emoties. Voor jouw vraagstukken. Voor jouw ambities. Wanneer we als vrouwen in een groep zijn waar ook mannen zijn, is ons gedrag anders. We houden rekening met de mannen, we houden ons in of maken ons juist groot. We worden verzorgend of willen indruk maken op de ander. In het samenzijn met alleen vrouwen, verbinden we ons met onze vrouwelijke, helende energie. We mogen weer volledig vrouw zijn. Zonder dat er sprake is van jaloezie, nijd of afgunst. We zien elkaars talenten en kracht waardoor we zelf en samen mogen groeien. Op elkaars kracht en kwetsbaarheid.

De vrouwencirkel biedt je de gelegenheid om je kwetsbaar op te stellen. Om op jezelf te reflecteren. Om te leren van elkaar. De cirkel is gebouwd op liefde, vertrouwen en is vrij van oordelen en ongevraagd advies. Wanneer je je open durft op te stellen en je deelt je kwetsbaarheden met elkaar, bevrijd je jezelf van lasten, die je misschien al sinds je kindertijd met je meedraagt. Het delen biedt ook de ander om die pijnpunten te helen. Zo is de cirkel een fijne plek om aspecten van jezelf te verkennen die je misschien al een poosje onder het tapijt hebt geschoven. Omdat je ze gewoonweg nog niet kon aankijken. Omdat het te zwaar was om te dragen. Door te delen komen alle aspecten van ons zijn beter in balans.

Retreats met vrouwencirkel

Tijdens de retreats maakt de vrouwencirkel altijd onderdeel uit van het programma. Daarin combineren we het ‘binnenwerk’ met ‘buitenwerk’.